Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Τι σχέση έχουν πρώην παίκτες του Π.Α.Ο.Κ. και ο Εθνικός Μετεώρων


Την ιστορία του Εθνικού Μετεώρων, τι σχέση των Κώστα Σταφυλίδη και Στέλιου Μαλεζά, πρώην ποδοσφαιριστών του Π.Α.Ο.Κ. και πολλά ακόμη, γράφει ο Μεταλίδης Λάζαρος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. 

Κώστα Σταφυλίδη


Στέλιου Μαλεζά


 


Αναλυτικά τα γραφόμενα του Μεταλίδη:


«Ο Εθνικός Μετεώρων έχει ιδρυθεί το 1965 από ανθρώπους που αγαπούσαν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.Για σαράντα χρόνια οι διοικήσεις είχαν κριτήριο, η ομάδα να παίρνει χρήματα από κάποιους επιχειρηματίες της περιοχής και να ανεβαίνει κατηγορίες. Εδώ, ευτυχώς, στα Μετέωρα κάποιοι όμορφοι σε συναισθήματα άνθρωποι, σκέφτηκαν και δημιούργησαν υποδομές για το σωματείο, ιδιόκτητο ως προς τη χρήση γήπεδο, πράγμα πολύ σπάνιο για ερασιτεχνικό σύλλογο. Τα τελευταία χρόνια μέχρι το 2008 ο Δήμος αλλά και κάποιοι επιχειρηματίες που είχαν εμπλακεί σε διοικήσεις του Δήμου είχαν τη διοίκηση έως που το κράτος, άρα και οι Δήμοι κατέρρευσαν.

Οι παίκτες δεν μπορούσαν να αποκτηθούν για να στηρίζουν την ομάδα και έτσι υπήρξε η σκέψη να παραδοθούν τα δελτία και ο Εθνικός στο δήμο Πολίχνης τότε, Παύλου Μελά σήμερα. Ένα σύνολο ρομαντικών ανθρώπων ανέλαβαν τα ηνία του συλλόγου, με σκοπό να εξακολουθήσει η ομάδα τη λειτουργία της και να αλλάξει τρόπο ανάπτυξης, μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους ήμουν και ο υπογράφων. Όταν αναλάβαμε την ομάδα, είχε 6 δελτία παικτών και 20 μικρούς στο εφηβικό, που δούλευε λόγω της αφοσίωσης των γονέων στα παιδιά τους.

Η νέα διοίκηση κατέβασε στο πρωτάθλημα της Α τοπικής κατηγορίας, το εφηβικό 14 και 15 χρόνων και όπως ήταν αναμενόμενο η ομάδα υποβιβάστηκε με μάχες, ωστόσο, συνολικά πήραμε 14 βαθμούς. Όμως, η διοίκηση επένδυσε σε υποδομές, νέες εστίες, δημιουργία γυμναστηρίου, χώρου προπονητών, νέου κυλικείου επιδιόρθωσε και έκανε λειτουργικό το πλαστικό γήπεδο του Δήμου. Αναφορικά με τις υποδομές, απέκτησε προπονητή, γνώστη των παιδικών ηλικιών, Θεοδωρίδη Αλέκο, τον τωρινό γυμναστή στην πρωταθλήτρια Κ17 του Π.Α.Ο.Κ., αγόρασε αθλητικό και προπονητικό υλικό, δημιούργησε πλυντήρια και ανακαίνισε τα γραφεία.

Επιπροσθέτως, έκανε μηχανοργάνωση στα γραφεία και προσέλαβε ιατρό που ήταν παρών σε όλες τις προπονήσεις των παιδιών. Επιπλέον, πήρε γραμματεία και έκανε τις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο γήπεδο. Λειτουργικά, φρόντισε την ανάπτυξη των υποδομών φτάνοντας να έχει ο Εθνικός 80 παιδιά στις ακαδημίες και όλα τα τμήματα να αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της Ένωσης Μακεδονίας. Επειδή, όμως, αυτά τα 4 έτη διοίκησης επιβάρυναν οικονομικά, με ποσά της τάξεως των 60.0000 ευρώ, 1-2 ανθρώπους. Επειδή, οι καιροί είναι δύσκολοι, ήδη, όπως γίνεται συνήθως στις γειτονιές, κάποιοι σχολίαζαν, ότι αφού ασχολούμαστε με την ομάδα, σκοπός μας είναι είτε να κάνουμε λεφτά είτε να ασχοληθούμε με την πολιτική, αποφασίσαμε να βρούμε τρόπους ο σύλλογος να γίνει οικονομικά αυτάρκης.



Η πρώτη απόπειρα έγινε με τη συγχώνευση με την ακαδημία της Άρσεναλ Ευόσμου, αλλά δεν προχώρησε και τα Χριστούγεννα το εγχείρημα, έπαψε να υφίσταται. Πολλοί οι λόγοι, που δεν αφορούν το δημοσίευμα. Η δεύτερη, έγινε μετά από πρόταση του τότε έμμισθου τεχνικού μας, Κώστα Μαλιούφα, να αναλάβει ο Στέλιος Μαλεζάς όλα τα έξοδα και έσοδα της ακαδημίας και της μεγάλης ομάδος, και η διοίκηση να επιβλέπει μόνο την τήρηση της συμφωνίας. Ο σκοπός της συμφωνίας ήταν και είναι να δουλευτούν τα παιδιά καλά και να δημιουργηθούν παίκτες αξίας, οι οποίοι θα μεταπωληθούν σε ομάδες και από την υπεραξία αυτή θα αποζημιωθεί ο επενδυτής, δηλαδή ο Μαλεζάς Στέλιος, ο υπεύθυνος της ακαδημίας Μαλιούφας Κώστας και το σωματείο θα καρπωθεί το 30% από τα ποσά τα οποία θα επενδύσει ξανά σε πάγια για το σύλλογο.

Αυτό όλο, πέρασε από τη Γενική Συνέλευση ,εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. και όλη η συμφωνία πήγε για υπογραφές του σωματείου με το Μαλεζα. Φέτος στο σχήμα των επενδυτών μπήκε και ο Κώστας Σταφυλίδης και οι επενδυτές όρισαν εκπρόσωπο τους για την παρακολούθηση των οικονομικών, τον πατέρα του Σταφυλιδη. Οι παρατηρήσεις τώρα από όλην αυτήν την ιστορία.

Όλο το εγχείρημα είναι και ακούγετε πολύ καλό. Εφόσον όμως οι άνθρωποι που το βάζουν σε εφαρμογή, παραμερίσουν προσωπικούς εγωισμούς, γνωριστούν μεταξύ τους και αποκτήσουν σχέση εμπιστοσύνης. Η διοίκηση συνεχίζει να λειτουργεί, καθημερινά λύνει πολλά προβλήματα, χωρίς κάποιος να έχει κέρδος και δεν έχει προσδοκία κέρδους. Είναι απλοί γονείς και το κάνουν για να έχουν καλύτερες συνθήκες τα παιδιά τους. Ο Μαλιούφας το κάνει γιατί κάθε μήνα εισπράττει χρήματα άλλα έχει και προσδοκία κέρδους από τους ποδοσφαιριστές που θα δημιουργήσει. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο Μαλιούφας είναι ικανός να δημιουργήσει παίκτες και έτσι έχοντας ο Εθνικός τις υποδομές χωρίς πολλά κεφάλαια, πιστεύουν ότι σε 3-4 χρόνια θα δουν την επένδυση τους να αποδίδει. Ο κόσμος (απλός φίλαθλος, γονείς και Δ.Σ.) θέλουν η ομάδα να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Εδώ χαλάει η μαγεία, κανένα σημάδι βελτίωσης της ομάδος από υλικό.

H ομάδα παίζει ποιο οργανωμένα, όμως τα παιδιά είναι ερασιτέχνες και θέλουν άλλη αντιμετώπιση. Έτσι, οι καλοί παίκτες απομακρύνονται στις υποδομές, ενώ ξεκίνησε με πολύ καλό προπονητικό τιμ, έφυγαν γιατί ήταν απλήρωτοι κάποιοι ή πληρωνόταν λίγα και εκεί δεν πάει καλά η ιστορία. Άρα δε βλέπουμε να προχωράει το πράγμα, οι επενδυτές θα χάσουν 60.000 ευρώ σε 3 χρόνια. Τόση είναι η εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση, οι υποδομές δε θα προχωρήσουν όπως και η μεγάλη ομάδα μόνο ο Μαλιούφας για τα επόμενα 3 χρόνια, αλλά και τα προηγούμενα 3 έτη θα έχει σε καιρό κρίσης δίπλα στο σπίτι του και στην πρωινή δουλειά του 12.000 το χρόνο έξτρα εισόδημα.

Εκτός και αν αλλάξει από τους επενδυτές κάτι σε ό,τι αφορά το τεχνικό τιμ και δουν την ιστορία με περισσότερη σοβαρότητα, διότι υπάρχει η δυνατότητα, όλο αυτό το σχέδιο να προχωρήσει και όταν αυτοί τελειώσουν την ποδοσφαιρική τους καριέρα, να έχουν μια αποδοτική εργασία στα χέρια τους λόγω και του Ευρωπαϊκού νόμου για τα εκπαίδευτρα των ακαδημιών.

Αρθρογράφος: Μεταλίδης Λάζαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου