Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Φάτε σωστά εν μέσω Χριστουγέννων !!!



Πέρασε ο καιρός και ήρθαν τα Χριστούγεννα. Εν μέσω των γιορτών η αγωνιστική δράση στην Ε.Π.Σ.Μ. θα σταματήσει για δύο εβδομάδες. Εμείς σας εφιστούμε το τι πρέπει να προσέξετε εν μέσω των εορτών στην διατροφή σας, σε συνεργασία με την Ειδικό Εφαρμογών Διαιτητικής Γρηγοριάδου Στεφάνια.


Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων :

 1) Αποφύγετε να πάτε στο γιορτινό τραπέζι νηστικοί, ή σε μια επίσκεψη, φάτε κανονικά την υπόλοιπη μέρα όλα τα γεύματά σας (πρωινό ,σνακ ,βραδινό ) πάντα με μέτρο, μετριάζοντας έτσι τις θερμίδες.

 2) Γαλοπούλα: θεωρείται κρέας άπαχο όμως στις γιορτές δεν είναι τόσο «αθώο» διότι υπάρχει η «παγίδα» γέμιση. Αρχικά αφαιρούμε την πέτσα κ προτιμάμε στη γέμιση να έχουμε φρούτα, ρύζι, ξηρούς καρπούς, σταφίδες κ όχι κιμά ή λουκάνικα.

 3) Αποφύγετε την κατανάλωση τηγανιτών, κρέμα γάλακτος, κασέρια σε μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος.

 4) Προτιμήστε να βάλετε στο πιάτο την ποσότητα φαγητού που θα φάτε χωρίς να ξαναβάλετε δεύτερη μερίδα. Προτιμότερο είναι να βάλετε πρώτα τη σαλάτα κ επιλέξτε κρέατα χαμηλό σε λίπος ,συνοδευόμενο από αμυλούχο τρόφιμο όπως πατάτες φούρνου, ρύζι.

 5 )Επιδόρπιο: προτιμήστε μια φρουτοσαλάτα, ή ένα ζελέ φρούτων με κομματάκια από φρούτα, μήλα στο φούρνο με μέλι κ κανέλα..

 6) Αλκοόλ: προτιμήστε να πιείτε 1-2 ποτήρια κ προτιμότερο λευκό ή κόκκινο κρασί το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ,επίσης αν συνδυάζετε το αλκοόλ με αναψυκτικό επιλέξτε να είναι light κ συνοδέψτε το με λαχανικά όπως καρότο, αγγουράκι κ όχι ξηρούς καρπούς. Για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ καταναλώστε ταυτόχρονα κ νερό κ έτσι αποφεύγετε κ την αφυδάτωση. ΝΕΡΟ :δεν πρέπει να το ξεχνάμε!!!

 7) Τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή, εφόσον φάτε σηκωθείτε από το τραπέζι για να αποφύγετε τα τσιμπολογήματα .

 8) Γλυκά: προτιμήστε να τρώτε 1 την ημέρα κ ακόμα καλύτερα μέρα παρά μέρα ,προτιμήστε να φάτε δίπλες, μελομακάρονα τα οποία περιέχουν 130-150kcal ενώ οι κουραμπιέδες 150-180 kcal.Αποφύγετε τις πάστες .

 9) Βασιλόπιτα: προτιμήστε να φάτε μόνο ένα κομμάτι διότι ένα μέτριο κομμάτι έχει 380 θερμίδες.

 10) Προτιμήστε τις ημέρες που δεν έχετε κάποιο τραπέζι να καταναλώσετε λαχανικά, όσπρια.

Επίσης προσοχή! στην αγορά κρέατος και άλλων προϊόντων, δεν ξεχνάμε να κοιτάμε τις ετικέτες τροφίμων και τις ημερομηνίες λήξεις.


Χαρείτε τα Χριστούγεννα τρώγοντας σωστά!! Χρόνια πολλά και Καλά Χριστούγεννα!!




Στεφανία Γρηγοριάδου
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου